counter customisable

Torgny (België)

1 januari 2012 | Filed under: Cultuur, Natuur

Torgny ligt vlak over de grens van België en is een pittoresk dorp.

De dorpjes van de benedenvallei van de Ton hebben allemaal een Lotharingse uitstraling met hun lage huisjes met bijzondere pannendaken. Torgny aan de Chiers is, wat de woningen betreft het merkwaardigst.

Het dorpje Torgny is een soort Belgische enclave in het departement van de Maas en er werd verteld dat het dorpje door Frankrijk aan België werd geschonken.

Het zuidelijkste dorp van het Belgisch koninkrijk geniet een heel zacht klimaat dankzij de bescherming van een bebost heuveltje en de bijzondere samenstelling van zijn bodem. Daarom zijn de flora en de fauna er uniek in België: acht verschillende orchideeën, het wildemanskruid, de bescheiden iberis, vlinders, de kleine cicada en de bidsprinkhaan. Die twee laatste worden er slechts op een bepaald tijdstip in het jaar aangetroffen.

Op het Belgische grondgebied ligt Torgny nog steeds buiten de toeristische routes. Langs de benedenweg die, aan de voet van het heuveltje, met de Chiers evenwijdig loopt bereikt men het dorpje. Daar de weg doodloopt, keert men terug langs de bovenweg waar men de wijngaard, de kapel met kluizenaarswoning  en het natuurreservaat bezoekt. Wandelingen zijn uitgezet.

Boven op de heuvel ligt de hermitage en de kapel Notre-Dame de Luxembourgh. De geschiedenis van de kapel gaat terug tot de tijd van de pestkapel in de 17de eeuw. In 1636 werden 180 inwoners of tweederde van de dorpsbevolking uitgeroeid door de pest. De eerste kapel was kleiner en voorzien van enkele bijgebouwtjes. De laatste kluizenaar verliet de hermitage in 1792. De kapel van OLV was ook een bekend pelgrimsoord in de streek. Met name jonge vrouwen die niet onmiddellijk een echtgenoot vonden, kwamen hier hulp afsmeken. Ook zwangere vrouwen kwamen hier bidden voor een voorspoedige bevalling.

In de regio zijn vele hermitages, meer of minder goed bewaard gebleven. Op de site vind u nog een aantal bijzondere hermitages

 De wandelingen vind u in het bericht  Torgny (België)

Share
Tags: , , ,

De laatste berichten: